• https://www.facebook.com/darkadas?ref=ts&fref=ts
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905337720607
  • https://twitter.com/darkaclub
  • https://www.instagram.com/darkasosyaltesisleri
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Tüzük

     DARKA SOSYAL TESİSLERİNİ YAŞATMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ -MART 2024

            BİRİNCİ BÖLÜM- Kuruluş Hükümleri


Derneğin Adı:

Madde 1. Derneğin Adı: " DARKA SOSYAL TESİSLERİNİ YAŞATMA DERNEĞİ"dir.

Derneğin şubesi yoktur.

Derneğin Merkezi:

Madde 2. Dernek merkezi, Bursa ili, İznik İlçesi, Selçuk Mahallesi, Çeltik Mevkiinde kain,   29 L IV tevhit pafta, 254 ada, 32 parselde kayıtlı, 6279 m2 yüzölçümlü arsa üzerinde kurulu “Sosyal Tesis Binası” olarak adlandırılan gayrimenkul ’dür.

Derneğin Amacı:

Madde 3. Bursa İli, İznik İlçesi, Selçuk Mahallesi’nde kain257 ada 36 parsel 1 bağımsız bölüm , 257 ada 35 parsel 32 bağımsız bölüm , 263 ada 47 parsel 6 bağımsız bölüm , 263 ada 48 parsel 4 bağımsız bölüm , 263 ada 49 parsel 25 bağımsız bölüm , 263 ada 50 parsel 36 bağımsız bölüm , 264 ada 46 parsel 9 bağımsız bölüm , 264 ada 47 parsel 44 bağımsız bölüm , 256 ada 33 parsel 111 bağımsız bölüm , 262 ada 45 parsel 25 bağımsız bölüm , 258 ada 39 parsel 2 bağımsız bölüm , 261 ada 40 parsel 6 bağımsız bölüm , 261 ada 43 parsel 19 bağımsız bölüm , 265 ada 48 parsel 33 bağımsız bölüm , 286 ada 5 parsel 38 bağımsız bölüm , 255 ada 1 parsel 74 bağımsız bölüm , 254 ada 32 parsel 1 bağımsız bölüm , 287 ada 26 parsel 8 bağımsız bölüm , 287 ada 27 parsel 12 bağımsız bölümdeki   ana gayrimenkullerde bulunan bağımsız bölümlerin maliki/hissedarı olan veya yasal bir hakka (intifa, sükna) dayalı olarak ikamet edenler ile bu kişilerin alt/üstsoyu veya eşleri arasındaki sevgi, saygı ve dostluğa dayalı ilişkileri geliştirmek ve bu ilişkileri güçlendirmek, üyelerine dinlenme, eğlenme, kültür ve sanat faaliyetlerinde bulunma olanakları sağlamak ve bu bağlamda sağlık, eğitim, çevre ve turizm ile ilgili olmak üzere üyelerine tüm konularda hizmet vermek amacı ile kurulmuştur. 

Derneğin Çalışma Biçimi ve Faaliyet Alanları:

Madde 4. Dernek amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için sosyal, kültürel ve iktisadi alanlarda faaliyetler gösterir.

4a) Dernek içinde oluşturulacak komiteler ve uzman kişiler aracılığı ile araştırma, inceleme ve etütler yapar; öneri ve dilekleri saptar.

4b) Amaç ve hizmet konuları için tabi üyelerce tahsis olunan sosyal tesislerin kurulu bulunduğu taşınmazı teslim alır, idaresini alır ve işletir. Her türlü inşaatı yaptırabilir. Üçüncü şahısların yapacakları taşınmaz bağışlarını kabul eder. Genel Kurulun verdiği yetkiyle Yönetim Kurulu kararıyla taşınmaz satın alabilir, kiralayabilir.

4c) Dernekler kanunu yönetmeliği ile bu ana tüzük hükümlerine uygun olarak yardım ve bağış alır ve verir. Koşullu ve koşulsuz vasiyetleri kabul edebilir.

4d) Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenleyebilir, sağlık, eğitim, çevre ve turizm ile ilgili olmak üzere tüm konularda hizmet verebilir.

4e) Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin edebilir, dokümantasyon merkezi oluşturabilir, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap gibi yayınlar ile üyelerine dağıtmak üzere çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkarabilir.

4f) Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak amacıyla her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin edebilir.

4g) Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunabilir, yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul edebilir.

4h) Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurup, işletebilir.

4ı) Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açabilir, sosyal, kültürel ve turistik tesisler kurup, bunları tefriş edip doğrudan veya iktisadi işletmesi vasıtasıyla işletebilir.

4j) Üyeleri arasında beşerî münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenleyebilir veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlayabilir.

4k) Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır veya taşınmaz mal satın alabilir, satabilir, inşaat, tadilat, renovasyon ve restorasyon yapabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir ve taşınmazlar üzerinde lehine başta üst hakkı, irtifak ve intifa hakkı olmak ve bunlarla sınırlı olmamak üzere ayni haklar tesis edebilir. Edinilen taşınmazlar, tapuya tescil edilmesinden itibaren bir ay içinde mülkî idare amirliğine bildirilmelidir.

4l) Uluslararası faaliyette bulunabilir, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olabilir ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapabilir veya yardımlaşabilir.

4m) Üyelerin hukuki haklarının tanınmasını ve korunmasını sağlamak amacıyla faaliyetler yürütebilir.

4n-) Yukarıda sayılanlarla sınırlı olmamak kaydıyla derneğin amaç ve hizmetleri kapsamında ek faaliyetlerde bulunma ve sair çalışmaları yapmak.

 İKİNCİ BÖLÜM-Üyelik Hükümleri


Genel Üyelik Şartları:

Madde 5. Derneğe üye olmanın koşulları aşağıda belirtilmiştir.

5a-1) Bursa İli, İznik İlçesi, Selçuk Mahallesi’nde kain257 ada 36 parsel 1 bağımsız bölüm , 257 ada 35 parsel 32 bağımsız bölüm , 263 ada 47 parsel 6 bağımsız bölüm , 263 ada 48 parsel 4 bağımsız bölüm , 263 ada 49 parsel 25 bağımsız bölüm , 263 ada 50 parsel 36 bağımsız bölüm , 264 ada 46 parsel 9 bağımsız bölüm , 264 ada 47 parsel 44 bağımsız bölüm , 256 ada 33 parsel 111 bağımsız bölüm , 262 ada 45 parsel 25 bağımsız bölüm , 258 ada 39 parsel 2 bağımsız bölüm , 261 ada 40 parsel 6 bağımsız bölüm , 261 ada 43 parsel 19 bağımsız bölüm , 265 ada 48 parsel 33 bağımsız bölüm , 286 ada 5 parsel 38 bağımsız bölüm , 255 ada 1 parsel 74 bağımsız bölüm , 254 ada 32 parsel 1 bağımsız bölüm , 287 ada 26 parsel 8 bağımsız bölüm , 287 ada 27 parsel 12 bağımsız bölümdeki  ana gayrimenkullerde bulunan bağımsız bölümlerin maliki/hissedarı olmak veya ilgili bağımsız bölüme ilişkin yasal bir hakka (intifa, sükna) dayalı olarak ikamet etmek veya maliklerinden birinin alt/üstsoyu veya eşi olanlar Derneğe üye olabilir. Dernek merkezinin bulunduğu, Bursa ili, İznik İlçesi, Selçuk Mahallesi, Çeltik Mevkiinde kain, 29 L IV tevhit pafta, 254 ada, 32 parselde kayıtlı, 6279 m2 yüzölçümlü taşınmazda bir veya birden fazla hisseye sahip olmak suretiyle hissedar olunması veya söz konusu taşınmaz üzerinde yasal bir hakka (intifa, sükna) sahip olunması Dernek üyeliği için tek başına yeterli değildir.

5a-2) 5a-1 maddesinde tanımlanan malik veya yasal hakka sahip üyelerin eş, altsoyu ya da üstsoyunun işbu Tüzükte belirtilen bağımsız bölümlerde ayrı bir mülkiyet hakkı ya da 5a-1 maddesinde belirtilen yasal hakkı doğması halinde ve söz konusu hakkı kazandığı tarihte dernek üyeliği bulunmaması halinde, Derneğe ait sosyal tesislerden faydalanabilmesi için şahsı adına münferiden Derneğe üye olması şartı aranır. Bu şekilde üye olacak maliklerin giriş ödentisi 34a maddesi uyarınca tahakkuk ettirilir.

5a-3) Ancak işbu Tüzüğün Geçici madde 1’inde tanımlanan müktesep haklar saklıdır.

5b) Madde 5a’daki kriterleri sağlamak ön koşuluyla, Derneğin amaçlarını kabul eden, fiil ehliyetine sahip, taksirle işlenen suçlar hariç olmak üzere hakkında daha önceden kesinleşmiş bir mahkûmiyet hükmü bulunmayan, ve bunu adli sicil kaydı ile teyit eden ve üyeliğe başvurduğu gün itibariyle 18 yaşını doldurup 19 yaşından gün almış, Derneğe üye olması mevzuat hükümlerine göre yasaklanmamış, Dernek üyeliğinden daha önce disiplin hükümleri gereği çıkarılmamış, herhangi bir yasal düzenleme uyarınca mensup olduğu kurumdan gerekli izni almış T.C. vatandaşı olan ya da yasal mevzuata uygun şekilde Türkiye’de çalışma ya da ikamet izni bulunan gerçek kişiler, asli gerçek kişi üye olarak başvurabilirler.

5c) Madde 5a’daki kriterleri sağlamak ön koşuluyla, Tüzel kişilerin Derneğe, asli tüzel üye olması durumunda ise ya ilgili tüzel kişiyi, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı ya da tüzel kişiliğin nevine göre kanunda tanımlanan muadili gerçek kişi ilgili tüzel kişiyi temsil eder. Bu kişinin tüzel kişiyi temsil etme hakkının sona erdiğinin üye tüzel kişisi tarafından Derneğe bildirilmesi durumunda söz konusu temsilcinin temsil yetkisi sona erer ve yerine yeni temsilci üye, üye tüzel kişi tarafından belirlenir. İlgili temsilcinin 18 yaşını doldurup 19 yaşından gün almış T.C. vatandaşı olması ya da yasal mevzuata uygun şekilde Türkiye’de çalışma ya da ikamet izni bulunması gerekmektedir. Tüzel kişinin dernek üyeliği için tüzel kişinin temsilcisi olacak gerçek kişinin 5b’de yer alan şartları ayrıca taşıması gerekmektedir.

5d) Derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve üyelik için Dernekler Mevzuatının öngördüğü koşulları taşıyan yukarıda belirtilen şartlara haiz gerçek ve tüzel kişiler bu derneğe üye olma hakkına sahiptir.

 Üyelik Türleri:

ASLİ GERÇEK KİŞİ ÜYELİK

Madde 6. Üyeliğin gerektirdiği her türlü yükümlülükleri üstlenmiş üyelik sorumluluğu ile haklardan yararlanan gerçek kişidir. Üyenin hakları, gereken koşulları içermek kaydıyla her türlü göreve aday olmak ve oy kullanmak; Yükümlülükleri ise özel ve genel kurul toplantılarına katılmak, ödentilerini zamanında ödemek, amaç ve hizmet konularına bağlı olarak gereken çabayı harcamak ve derneğin toplum içindeki olumlu görüntüsünü sürdürmek ilkelerini içerir.

ASLİ TÜZEL KİŞİ ÜYELİK:

Madde 7. Üyeliğin gerektirdiği her türlü yükümlülükleri üstlenmiş üyelik sorumluluğuna haiz ve haklardan yararlanan tüzel kişidir. Madde 5c’de belirtildiği şekilde tüzel kişi üyenin hakları atamış olduğu tek bir gerçek kişi vasıtasıyla temsil edilir hakları, gereken koşulları içermek kaydıyla oy kullanmak; Yükümlülükleri ise özel ve genel kurul toplantılarına katılmak, ödentilerini zamanında ödemek, amaç ve hizmet konularına bağlı olarak gereken çabayı harcamak ve derneğin toplum içindeki olumlu görüntüsünü sürdürmek ilkelerini içerir. Asli tüzel kişi üyeliklerde üye tüzel kişilerin dernek yönetim kurulu ve denetim kurulunda görev alma hakkı bulunmamaktadır.

ONURSAL ÜYELİK:

Madde 8: Derneğe yararlı olabilecek ve toplumda tanınmış kişiler, üyelikte beş yılını doldurmuş en az on üyenin teklifi ve yönetim kurulunun oy birliği ile almış olduğu karar ile Disiplin Kuruluna önerilebilir. Disiplin Kurulunun da oy birliği ile vereceği onay sonrası onursal üye olarak kabul edilebilir. Bu üyeler organlara seçme ve seçilme hakkına sahip olmayıp, genel kurul toplantılarına katılabilir, icap ediyorsa görüşlerini paylaşabilir ancak oy kullanamazlar. Onursal üyeler, Genel kurul toplantılarında, Divan Başkanlığına veya üyeliğine aday gösterilmeleri ve oy çokluğu ile kabul edilmeleri halinde seçilebilirler.

Onursal üyenin, fiil ehliyetine sahip, taksirle işlenen suçlar hariç olmak üzere hakkında daha önceden kesinleşmiş bir mahkûmiyet hükmü bulunmayan ve bunu adli sicil kaydı ile teyit eden kişilerden olması üyeliği için mutlak ön şarttır, aksi durumda üyeliğiyle ilgili teklifler değerlendirmeye alınamaz.

Onursal üyeler yıllık aidatı ödemek zorunda olmayıp Dernek Sosyal Tesislerinden diğer üyeler gibi faydalanabilirler. Onursal üyeler, Madde 5a’daki asli üyelik şartlarına sahip olup, asli üyeliğe geçmek istemeleri halinde, asli üyelerin hükümlerine tabi olurlar ve Onursal üyelikleri düşer.

Üyelik İşlemleri:

Madde 9: Dernek Üyeliği işlemleri aşağıda gösterilmiştir.

9a) Dernek asli üyesi olmak isteyen adaylar, Üyelik Talep Formu’ nu doldurup, dernek sekreterliğine yazılı olarak üyelik başvurusunda bulunmalıdırlar. İlgili üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok (30) otuz gün içinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir.

9b) Başvurusu oy çokluğu ile kabul edilen üye, giriş ödentisini ve yıllık ödentinin gereken bölümünü ödemesini müteakip, üye kayıt defterine kaydedilir. Giriş ödentisi ile yıllık ödentinin gereken kısmı ödenmeden dernek üyeliği kazanılmaz. Başvurunun oyçokluğu ile kabul edilmesi üyeliğin ön şartıdır.  Giriş ödentisinin ve o yıl için belirlenmiş yıllık ödentinin işbu tüzükte belirtilen süre içerisinde ödenmemesi halinde Dernek üyeliğine başvuran kişinin üyelik başvurusu kadük hale gelir varsa yapmış olduğu ödeme iade edilir.

Ancak Yıllık Ödenti tutarının Genel Kurul tarafından onaylanmış olduğu cari yılın bitimi olan 31 Aralık ile yeni yıllık ödenti tutarının belirleneceği ilk genel kurula kadar olan takip eden yıl içine denk gelen ara dönemde yeni üye olacak kişiler için Madde 34b’ de yer alan ilgili hükümler geçerli olur.

9c) Derneğin üyeleri, derneğin kurucuları ile müracaatları üzerine üyeliğe kabul edilen kişilerdir.

9d) Dernek asli üyeleri eşit haklara sahiptir. Her asli üyenin, derneğin faaliyetlerine ve yönetimine katılma hakkı vardır. İşbu tüzüğün asli tüzel kişi üyeliklere ilişkin 7. Maddesi hükümleri saklıdır.

Üyelikten ayrılma:

Madde 10: Hiç kimse, dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Üyelik, ölüm ve üyelikten ayrılma dileği ile sona erer.

Asli üye, ıslak imzalı istifa dilekçesini elden teslim, iadeli taahhütlü mektup ya da noter aracılığıyla Dernek merkezine ulaştırmak suretiyle Dernek üyeliğinden istifa edebilir.

İstifalar, istifa dilekçesinin Dernek tarafından alındığının ispatı şartıyla alındığı tarih itibariyle geçerlidir.

Üyenin, kuralına uygun olarak yaptığı geçerli bir istifa, Yönetim Kurulu kararıyla onanır, üyenin üyeliği sona erer ve takip eden yıla ait aidatların tahakkuku durdurulmuş olur. Fakat üye geçmiş veya cari dönemden kalan borçlarını ise ödemekten imtina edemez. Üye istifa ettiği yıla ait aidatı, yılın hangi ayında ve gününde istifa ettiğine göre kıstel yevm usulü hesaplatarak ödemekle yükümlüdür. Ölen kişinin üyelik borçlarından kanuni mirasçıları mesuldür. Ölüm sebebiyle üyeliğin düşmesi halinde ölenin mirasçıları doğal üyeliği söz konusu olmayacak olup mirasçılar, başvurmaları ve işbu tüzükte belirtilen üyelik şartlarını taşıması halinde Derneğe üye olabilecektir.

Üyelikten Çıkarılma:

Madde 11. Aşağıdaki durumlarda üye, Genel Kurul’un oyçokluğu ile vereceği kararıyla üyelikten çıkarılabilir;                                                           

11a) Derneğin onur ve itibarıyla bağdaşmayan fiil ve hareketlerde bulunmak, bireysel ve kurumsal ilişkilerde etik anlayış dışında davranmak durumunda,

11b) Derneğin amacına ve bunların uygulanmasıyla ilgili olarak Dernek tüzüğüne, Genel Kurul’un ve Yönetim Kurulu’nun aldığı kararlara uymamak durumunda,

11c) Üyelere, eş ve çocuklarına, konuklarına, Dernek personeline ağır hakaret ve müessir fiilde bulunmak, darp edici alet ve ateşli silah kullanmak veya teshir etmek, ağır tehditlerde bulunmak,

11d) Her ne suretle olursa olsun, Derneğin kendisine tevdi ettiği para veya belgeleri veya hukuki değeri olan kıymetli evrakı veya sair malları kendisinin veya başkasının menfaatine olarak sarf etmek, tüketmek, satmak, saklamak ve suiistimal etmek,

11e) Derneğe ait evrak, defter ve kayıtları tahrip veya yok etmek veya saklamak veya sahte evrak düzenlemek.

11f) Genel Kurul veya diğer organlarda yapılan oylamalar ve seçimlere hile karıştırmak,

11g) Her ne suretle olursa olsun, Derneğin ortak huzurunu ağır surette ihlal edecek fiil ve davranışlarda bulunmak, sosyal medyada ya da sms, mektup vs gibi iletişim araçları vasıtasıyla Derneğin ortak huzurunu ağır suretle ihlal edecek paylaşımlarda bulunmak,

11h) Üyeliğe başvuru sırasında veya üyeliği süresinde yalan beyanda bulunmak,

11ı) Adli sicil kaydındaki değişiklikleri Yönetim Kuruluna bildirmemek.

Madde 12. Aşağıdaki durumlarda üye, Yönetim Kurulu’nun oybirliği kararıyla üyelikten çıkarılabilir.

12a) Tüm ödentilerini ödemediği için, üst üste iki genel kurula katılım hakkına sahip üyeler listesinde adının olmaması halinde.

12b) Üyelik için, Madde 5a, 5b, 5c ile düzenlenen gerekli koşulların kaybedildiğinin tespit edilmesi durumunda.

12c) Madde 11’a ve 11b’de belirtilen nedenlerin oluşması veya oluştuğunun düşünülmesi halinde bu maddelere istinaden üyelikten çıkarma yoluna gidilebilmesi için Yönetim Kurulu tarafından konunun değerlendirilmesi ve araştırılması için Disiplin Kurulu’na başvurulması gereklidir. Disiplin Kurulu, taleple ilgili gerekli araştırma ve incelemeyi yaptırıp üyenin savunmasını aldıktan sonra eğer üyelikten çıkarılma yönünde görüşü oluşmuş ise bu görüşünü tavsiye kararı olarak Yönetim Kuruluna bildirebilir. Yönetim Kurulunda üyenin üyelikten çıkarılması kararının oylanabilmesi için bu tavsiye kararının olması zorunlu olup üyenin üyelikten çıkarılması için Yönetim Kurulu’nun 5 asil üyesinin de oy birliği gereklidir. Eğer oybirliği sağlanamamış fakat 5 asil üyenin en az 3 tanesinin görüşü üyelikten çıkarılma yönünde olmuş ise, söz konusu üyenin hakları ilk Genel Kurul Toplantısı’na kadar tedbiren askıya alınır ve ilgili konu ilk Genel Kurul gündemine alınır. Yönetim Kurulunun ve Genel Kurul’un bu konuda yapacağı tüm oylamalar gizli oylamayla yapılır.

Madde 13. Tüm üyelikten çıkarılma kararları yazılı olarak (30) gün içinde ilgili kişiye Dernek kayıtlarında bulunan son yasal tebligat adresine iadeli taahhütlü mektup veya noter kanalı ile göndermek suretiyle yazılı olarak bildirilir. Üyelikten çıkarılan Asli Üye (15) gün içerisinde karara itiraz edebilir. İtiraz çıkarılma kararının verildiği genel kurul kararından sonraki ilk Genel Kurul’da görüşülür. İtirazın karara bağlanmasına kadar üyenin hak ve sorumlulukları devam eder. Fakat Disiplin Kurulu’nun işbu Tüzüğün 30b maddesine göre tedbir kararı alması saklıdır. (15) gün içinde itirazın yapılmaması halinde üyenin hak ve sorumlulukları sona erer. Bu durumda kişi mahkemeye başvurarak kanuni yollara başvurabilir. Aynı şekilde Genel Kurula yapmış olduğu itiraz reddedilmiş olan üye mahkemeye başvurarak kanuni yollara başvurabilir.

 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM-Yönetim Hükümleri

 Derneğin Organları:

Madde 14. Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.

a) Genel Kurul

b) Yönetim Kurulu

c) Denetim Kurulu

d) Disiplin Kurulu

 GENEL KURUL

Kuruluş şekli:

Madde 15. Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı asli üyelerden oluşur.

Toplanma Zamanı:

Madde 16. Olağan genel kurul olarak, mali işleri görüşmek üzere her yıl ve süresi dolan Organları teşkil etmek üzere 2 yılda bir ve her iki halde de Şubat ayı içinde, Yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.

Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır. Toplantı yeri ve zamanı çağrıda belirtilir. Toplantının hangi şekilde yapılacağı tercihi ayrıca yapılan çağrıda belirtilir. 

Denetim Kurulu’nun veya Dernek asil üyelerinden beşte birinin yazılı isteğine rağmen Yönetim Kurulu, Genel Kurul’u 30 gün içinde toplantıya çağırmazsa, Denetim Kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli sulh hukuk hâkimi, Dernek üyelerinin arasından 3 kişilik bir heyeti, Genel Kurul’u toplantıya çağırmakla görevlendirir.

 Çağrı Usulü:

Madde 17. Genel Kurul toplantısına çağrı için Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğüne göre Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurul’a katılacak üyeler en az 15 gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi İznik’teki mahalli bir gazetede ilan etmek suretiyle ve Asli Üyelerin Üyelik Giriş Formunda beyan ettikleri ve/veya daha sonra değiştirmeleri halinde Derneğe beyan etmiş oldukları elektronik posta adreslerine e-mail göndermek yoluyla ya da yazılı olarak toplantıya çağrılır.

Aynı çağrıda, ilk toplantıda çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında 7 günden az 60 günden fazla zaman bırakılamaz. Bu süre içinde ikinci toplantının yapılması zorunludur.

Toplantı çoğunluk sağlanamaması dışında başka bir sebeple de geri bırakılabilir. Bu durumda, geri bırakılma sebepleri de belirtmek suretiyle ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak Genel Kurul’a katılacak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren 6 ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya birinci toplantıdaki çağrı usulüyle yeniden çağrılırlar.

Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

Toplantı Yeri:

Madde 18. Genel kurul toplantıları, dernek merkezinin bulunduğu yerde yapılır.

Toplantı Yeter Sayısı:

Madde 19. Genel kurul, Dernek Tüzüğü ve ilgili mevzuata göre Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Toplantı Usulü:

Madde 20. Genel Kurul toplantıları, Yönetim Kurulu tarafından belirlenip ilanda belirtilen gün, saat ve yerde veya elektronik genel kurulu sistemi üzerinden yapılır.

Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmaz. Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler. Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur. Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur. Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.

Derneğin Genel Kurul Toplantılarının başından sonuna kadar görüntülü ses kaydı alınır. Genel Kurul Toplantısı sonunda bütün tutanak ve belgeler, görüntülü ses kaydı, Genel Kurul Başkanlık Divanı tarafından imzalanarak Yönetim Kurulu Başkanına teslim edilir. Yönetim Kurulu Başkanı, bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen Yönetim Kuruluna 7 gün içinde teslim etmekten sorumludur. Yönetim Kurulu, Genel Kurul sonuçlarını ve alınan kararları özet halinde Genel Kurulu takip eden 15 gün içinde; Genel Kurul Toplantı Tutanağını ise toplantı tarihini müteakip en geç 2 ay içinde Derneğin internet sayfasında asıl üyelerin bilgisine sunar.

Derneğe mahkeme tarafından kayyım atanması veya Türk Medeni Kanunu’nun 75. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince sulh hukuk hâkimi tarafından görevlendirme yapılması halinde bu maddede yönetim kurulana verilen görevler bu kişiler tarafından yerine getirilir.

Toplantıda Görüşülecek Konular:

Madde 21. Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna beş (5) gün içinde teslim etmekten sorumludur.

Oy Kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri:

Madde 22. Kararlar aksi Genel Kurul tarafından kararlaştırılmadıkça, açık oylama ve açık sayım esasına göre alınır. Dernek organlarının seçimi ve üyelikten çıkarma konusunda ise gizli oylama ve açık sayım ilkesi benimsenir. Açık oylamada ise Genel Kurul Başkanının belirleyeceği yöntem uygulanır.

Yapılan oylama neticesinde geçerli oyların yarısından fazlasını olumlu oy alan teklif ve öneriler kabul edilmiş olur.

Dernek üyelerinin, dernek ile kendisi, eşi, üstsoyu ve altsoyu arasındaki bir hukukî işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda seçme, seçilme ve oy kullanma hakkı bulunmamaktadır.

Dernek Tüzüğünde yapılacak değişiklik ve ilaveler için, Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir. Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

Genel Kurul kararı ile feshedilen veya kendiliğinden sona erdiği tespit edilen Derneğin tasfiyesi 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 15. maddesi ve 31.03.2005 tarih ve 25772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dernekler Yönetmeliği’nin 89. maddesi hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilir.

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri:

Madde 23. Genel Kurulun Görev ve Yetkileri Aşağıda Belirtilmiştir. Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.

23a) Dernek organlarının seçilmesi;

23b) Dernek tüzüğünün değiştirilmesi;

23c) Yönetim ve Denetim kurulları raporlarının görüşülmesi, Yönetim ve Denetim kurullarının ibrası;

23d) Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi;

23e) Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi;

23f) Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirilerek onaylanması;

23g) Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi;

23h) Derneğin federasyona katılması ve ayrılması;

23i) Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması;

23j) Derneğin fesih edilmesi;

23k) Yönetim kurulunca teklif edilen diğer önerileri incelenip karara bağlanması;

23l) Dernekten çıkarılan asli üyelerin itirazlarını dinlemek;

23m) Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi;

 

Yönetim Kurulu

Yönetim Kurulu’nun Teşkili:

Madde 24. Yönetim kurulu iki yıl süre için 5 asli ve 5 yedek üye olarak genel kurul tarafından gizli oyla seçilir. Yönetim Kurulu’nun tek liste olarak aday olması durumunda Genel Kurul’un takdiriyle açık oyla da seçim gerçekleştirilebilir.

Dernek, Yönetim Kurulu asli ve yedek üyeliklerine aday olan üyeleri, asli ve yedek üyelik adayları ayrı ayrı belirtilmiş liste/gruplar içerisinde açıklayabilir. 5 asil ve 5 yedek üye sayısıyla Yönetim Kurulu asil ya da yedek üye olma sıfatını haiz adaylardan, asil ve yedek üyelik adayları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle oluşturulacak bu listeler, Yönetim Kurulu üye seçiminin yapılacağı Genel Kurul toplantısından 10 gün önce Yönetim Kurulu’na bildirilir. Yönetim Kurulu, listelerde yer alan adayların, ilgili mevzuat ve Dernek Tüzüğüne göre adaylıklarının uygunluğu inceledikten sonra eksiklik veya ilgili mevzuat ve Dernek Tüzüğüne aykırılık bulunan listeleri, bu listeyi sunan üyelere derhal iade ederek eksiklik ve aykırılıkların giderilmesini ve 3 gün içinde yeni listenin sunulmasını talep etmelidir. Bu şekilde oluşturulan aday listeleri Yönetim Kurulu’na veriliş tarih önceliğine göre Yönetim Kurulu tarafından numaralandırılır ve bu şekliyle aday listeleri Dernek üyelerine duyurulur. Genel Kurul’da Yönetim Kurulu asil ve yedek üye adaylarının seçimi hazırlanan ve sıra numarası verilen bu listelerin oylanması şeklinde gizli oy açık sayım ilkeleri doğrultusunda yapılır. Genel Kurul tarafından yapılan oylama sonucunda en çok oyu alan aday listesi seçimi kazanmış olur.

Yönetim kurulu, seçimi izleyen 6 (altı) gün içerisinde düzenlenecek ilk toplantıda alacağı bir kararla görev bölümü yaparak bir başkan (Dernek Başkanı) seçer. Başkan, Yönetim Kurulu içerisinden, bir Başkan Yardımcısı, bir Sekreter ve bir Saymanı atar.

Bir üye üst üste en fazla üç (3) dönem başkanlık yapabilir. Bu sınırlama devam eden dönemlerde başkanlık haricinde yönetim organlarında görev alma ya da bir ara dönem sonraki dönem için tekrar başkanlık görevi yapılmasına engel değildir.

Yönetim Kurulu’nun Yedek Üyelerle Tamamlanması:

Madde 25. Asli üyelerde boşalma olduğu takdirde yedek üyeler, aday oldukları listede yer aldıkları sıra numarasına göre göreve çağrılırlar. Mazeret beyan etmeden özürsüz olarak üst üste 3 (üç) toplantıya ya da özürlü olsalar dahi bir çalışma dönemi içerisinde düzenlenen Yönetim Kurulu toplantıların yarısından bir fazlasına iştirak etmedikleri takdirde Yönetim Kurulu üyesinin Yönetim Kurulu asli üyeliği işbu Tüzüğün 31. Maddesi doğrultusunda kendiliğinden düşer. Asli üyeliği kendiliğinden düşen Yönetim Kurulu üyesinin yerine birinci sıradaki yedek üye kendiliğinden asli üye olur.

Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle, yedeklerin de getirilmesinden sonra, asli üye tam sayısının salt çoğunluğundan aşağı düşerse, Genel Kurul, mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetim Kurulu tarafından 1 ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde Dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahallin sulh hukuk hâkimi Dernek üyeleri arasından seçeceği 3 kişiyi 1 ay içinde Genel Kurul’u toplamakla görevlendirilir.

Toplantı ve Karar Alma Usulü:

Madde 26. Yönetim Kurulu, en az ayda bir kez olmak üzere Başkanın çağrısı ve saptanan gündem ile toplanır.

Aylık olağan toplantının dışında, tüm üyelerin haberdar edilmesi şartıyla icap ettiğinde her zaman toplanabilir.

Yönetim Kurulu, asli üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması ile toplanır.

Kararlar, oy çoğunluğu ile alınır. Fakat Tüzüğün 8. Maddesi doğrultusunda Derneğe Onursal Üye olarak alınmak üzere Disiplin Kurulu’na öneride bulunulmasına ilişkin kararlar oybirliği ile alınacaktır.

Yönetim Kurulu asli üyelerinin kabul etmesi halinde kararlar sirküle olarak da toplanmaksızın da alınabilir.

Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri:

Madde 27. Yönetim Kurulu’nun görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.

27a) Türk Yasaları ve bu ana tüzük hükümleri doğrultusunda gereken kararları almak;

27b) Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek, icra kurulunu oluşturmak ve yetkilerini belirlemek;

27c) Gelir ve gider hesaplarına ilişkin hesapları yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak

27d) Derneğin çalışmaları ile ilgili iç yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak

27e) Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek;

27f) Genel kurulda alınan kararları uygulamak;

27g) Her faaliyet yılı sonunda derneğin yıllık bilanço ve yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak

27h) Genel Kurul’un verdiği yetki ile Bütçedeki fonlar ve maddeler arasında aktarmalar yapmak;

27i) Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek;

27j) Derneğin amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak;

27k) Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak;

27l) Bu Tüzüğün 11a ve 11b maddelerinde yazılı olayların vukuunda herhangi bir başvuruya gerek kalmaksızın ilgilileri en geç bir ay içinde Disiplin Kuruluna sevk etmek,

27m) İktisadi İşletme kurmak;

27n) Madde 12. kapsamında, üyelikten çıkarma;

 

Denetim Kurulu’nun teşkili:

Madde 28. Dernek her türlü denetime açık olduğu gibi iç denetimi açısından Denetim Kurulu aracılığıyla ile dernek içi denetim görevini yerine getirmekle sorumlu bulunmaktadır.

Denetim Kurulu 3 asil, 3 yedek üye olarak genel kurulca açık oyla seçilir. Denetleme Kurulu seçimi izleyen 6 (altı) gün içerisinde yapacağı ilk toplantısında kendi içerisinde bir başkan (Denetim Kurulu Başkanı) seçer.

Denetim Kurulu en az 3 (üç) ayda bir kez toplanır. Toplantı ve karar sayısı 2 (iki)’dir.
Denetim Kurulu asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde birinci sıradaki yedek üyenin göreve çağrılması mecburidir.

Denetim Kurulu’nun görev ve yetkileri:

Madde 29. Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyecek aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar. Gerektiğinde genel kurulu oybirliği ile toplantıya çağırır. Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.

Disiplin Kurulu:

Madde 30. Disiplin Kurulu, Genel kurulun belirleyeceği, dernek eski başkanları veya dernekte on yılını tamamlamış ve disiplin cezası almamış dernek üyeleri arasından 2 (iki) yıllık süre için seçilmiş 5 (beş) üyeden oluşur.

Tercihen bu üyelerden en az birinin Hukuk, bir diğerinin İşletme İktisat veya Mali konularda yüksek eğitim almış olması aranır. Kurul, seçimi izleyen 6 (altı) gün içerisinde yapacağı ilk toplantısında bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir sekreter seçer. Toplantıya tüm kurul üyeleri katılır ve karar yeter sayısı salt çoğunluktur.

Disiplin Kurulu, başkanı tarafından düzenlenmiş gündem gereğince toplantıya çağrılır ve toplantının karar tutanaklarının bir örneği yönetim kuruluna gönderilir. Disiplin Kurulu’nun her yıl asgari 2 adet toplantı yapması gerekmektedir.

30a) Disiplin Kurulu, Yönetim Kurulunun gerekli gördüğü bir konuyla ilgili ve yazılı talebi üzerine soruşturma başlatır. Disiplin Kurulu, konuyla ilgili kişileri ve varsa tanıkları davet ederek dinler. Gerek gördüğü belgeleri taraflardan veya derneğin yetkili organlarından talep ederek inceler, deliller toplanıp soruşturma tamamlandıktan sonra kararını verir.

Savunmasını yapmak için çağrıldığı halde gelmeyen veya karar gereğince yazılı savunma da göndermeyen kişi veya kişiler hakkında başkaca bir işleme gerek görülmeden mevcut delillere göre karar verilir.

Soruşturmanın sonuçlanmasını müteakip on gün içinde karar verilir. Kararlar yönetim kuruluna tavsiye niteliğinde olup gerekçeli olarak yazılmak zorundadır.

Disiplin Kurulu’nun tavsiyesi ile Yönetim Kurulu tarafından alınmış kararlar, geçici yasaklama ve kesin ihraç cezası hariç kesindir.

Kararın bir nüshası Yönetim Kurulu tarafından ilgiliye yedi gün içinde tebliğ edilir.

Kararın bir nüshası da derneğin ilan tahtasında yedi gün süre ile ilan edilir.

Yönetim Kurulu, tavsiye niteliğinde olan kararları değerlendir ve kendi içinde yapacağı oylama ile kararlar alır. Cezaları, Disiplin Kurulu değil yönetim kurulu verir.

Disiplin Kurulu’nun kararları tavsiye niteliğinde olup Dernek tüzüğünde ve kanunda belirtilen yaptırım ve cezalara ilişkin kararlar sadece Yönetim Kurulu tarafından alınabilir.

Disiplin Kurulu, Tüzüğün 8. Maddesi doğrultusunda Yönetim Kurulunun önerdiği kişi/kişileri oybirliği ile alacağı karar ile Derneğe onursal üye kabul edebilir.

30b) Disiplin Kurulu;

- Üyeler arasında onur kırıcı ve incitici tutum ve davranışlarda,

- Üyelerin ve Dernek çevresinin huzurunu bozacak saygısızlık ve taşkınlıklarda,

- Genel terbiye, görgü ve ahlak kurallarına aykırı tutum ve davranışlarda,

- Derneğin Tüzük ve İç Yönetmelik kurallarına, geleneklerine, onuruna ve Yönetim Kurulu kararlarına karşı davranışlarda,

- Üyeliğe başvuru sırasında ve/veya üyeliği süresince yalan beyanda bulunduğunun tespiti halinde,

- Üyelik onuruna ve gereklerine aykırı davranışlarda bulunulması halinde, durumun niteliğine ve ağırlığına göre üye hakkında Tüzüğün 30c maddesinde belirtilen cezaları Yönetim Kuruluna önermeye görevli ve yetkilidir.

Hangi cezanın uygulanacağına yönetim kurulu karar verir.

Disiplin Kurulu; soruşturmanın her safhasında tedbir kararı (hüküm verilene kadar üyenin görev ve üyelik haklarının bir süreliğine askıya alınması) verebilir ve uygulanması için Yönetim Kurulu’na bildirir. Haklarında tedbir kararı verilmiş olanlar, savunma hakları hariç tedbirleri devam ettiği sürece, üyelik haklarını kullanamaz ve Derneğin hiçbir birimine giremezler. Görevde iseler, tahkikatın selameti bakımından, bir karar verilinceye kadar görevlerinden izinli sayılırlar. Tedbir kararının verilmesi halinde, hüküm olunacak cezanın başlangıç tarihi tedbir kararının verildiği tarihtir.

30c) Disiplin Cezaları ve Fiiller, Disiplin cezaları şunlardır.

30c/1) Uyarı: Üyenin davranışlarında kusurlu hareket ettiğinin yazılı olarak kendisine bildirilmesidir.

Uyarı Cezası Gerektirecek Fiiller Geçici ihraç cezasını gerektirmeyen fakat dernek organ ve birimlerinin çalışmasını engelleyici, üyeler arasındaki ortak huzuru bozucu eylem ve davranışlardır. Bir yıl içinde tekrarı halinde geçici ihraç cezası verilir.

30c/2) Geçici İhraç: Üyenin Derneğe devamının 12 aydan fazla olmamak üzere yasaklanmasıdır.

Geçici İhraç Cezası Gerektirecek Fiiller;

-Tüzük, İç Yönetmelikler veya Dernek Organlarınca yazılı olarak tespit edilen usul ve esaslara kasten uymamak,

-Bir yıl içinde birden fazla uyarı cezası almak,

-Dernek adabına geleneklerine veya görgü kurallarına aykırı hareketlerde bulunmak,

-Derneğin amacına aykırı veya amacın gerçekleşmesini güçleştirecek ya da engelleyici davranışlarda bulunmak.

Yukarıdaki fiillerin tekrarı halinde Disiplin Kurulu takdiren kesin ihraç cezası önerebilir.

30c/3) Kesin İhraç: Üyelik kaydının silinmesidir.

Kesin İhraç Cezası Gerektirecek Fiiller;

- Her ne suretle olursa olsun, Derneğin kendisine tevdi ettiği para veya belgeleri veya hukuki değeri olan kıymetli evrakı veya sair malları kendisinin veya başkasının menfaatine olarak sarf etmek veya tüketmek veya satmak veya saklamak veya suistimal etmek,

- Derneğe ait evrak, defter veya kayıtları tahrif veya yok etmek veya saklamak veya sahte evrak düzenlemek,

- Genel Kurul veya diğer organlar için yapılan seçimlere veya oylamalara hile karıştırmak,

- Her ne suretle olursa olsun, Derneğin ortak huzurunu ağır surette ihlal edecek fiil ve davranışlarda bulunmak,

- Derneğin seçilmiş Organlarına ve bu organlarda görevli üyelere sözlü, yazılı veya eylemli saldırıda bulunmak,

- Üyeliğe başvuru sırasında ve/veya üyeliği süresince, yalan beyanda bulunmak,

-Tüzüğün 11. maddesinde belirtilen fiilleri işlemek.

30d) Disiplin Kurulu tavsiyesi ile Yönetim Kurulu tarafından alınmış kararlar, geçici ihraç ve kesin ihraç cezası hariç kesindir. Haklarında Tedbir kararı verilenlerin veya Uyarı cezası alanların itiraz hakları yoktur.

Ancak geçici ihraç veya kesin ihraç cezası alanlar, kararın kendilerine tebliği tarihinden itibaren (15) gün içerisinde, yazılı olarak Yönetim Kurulu’na başvuruda bulunmak sureti ile bu kararın bir kez de Genel Kurul’da görüşülmesini isteyebilirler.

İtiraz ilk Genel Kurul’da görüşülür. İtirazın karara bağlanmasına kadar geçici ihraç cezası alan üyenin hak ve sorumlulukları devam eder. Fakat ilgili üye, derneğin yetkili organlarında görevli ise, tüm görevleri itirazının karara bağlanmasına dek askıya alınır ve üye istifa etmiş kabul edilerek yerine yedek listeden sıradaki üye göreve davet edilir.

(15) gün içinde itirazın yapılmaması halinde üyenin hak ve sorumlulukları sona erer. Bu durumda kişi mahkemeye başvurarak kanuni yollara başvurabilir. Aynı şekilde Genel Kurula yapmış olduğu itiraz reddedilmiş olan üye mahkemeye başvurarak kanuni yollara başvurabilir.

Kesin ihraç cezası almış üyenin hak ve sorumlulukları ise, almış oldukları cezaya (15) gün içerisinde itiraz etmiş olsalar dahi ve itirazları Genel Kurulda görüşülüp henüz karara bağlanmamış olsa dahi, karar alınana dek sona erer. Derneğin yetkili organlarında görevli ise, tüm görevleri itirazının karara bağlanmasına dek askıya alınır ve istifa etmiş kabul edilerek yerine yedek listeden sıradaki üye göreve davet edilir.

Kesin ihraç kararına karşı süresinde itiraz edilmemesi veya yapılan itirazın Genel Kurulda reddedilmesi halinde, kesin ihraç edilen kişi bir daha Derneğe üye olamaz, misafir olarak dahi Dernek merkezi ve tesislerine giremez.

Ortak Hükümler

Madde 31. Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeleri, özürsüz olarak üst üste 3 (üç) toplantıya ya da özürlü olsalar dahi bir çalışma dönemi içinde düzenlenen toplantıların yarısından bir fazlasına iştirak etmedikleri takdirde kurullardan ayrılmış sayılırlar.

Herhangi bir nedenle kuruldan ayrılan üyenin yerine, ilk sırada bulunan yedek üye 7(yedi) gün içinde asil üyeliğe davet edilir. Davet edilen üyenin yazılı olarak mazeret bildirerek görevi kabul edemeyeceğini bildirmesi halinde, sıradaki diğer üye asil üyeliğe davet edilir.

Yürütme Birimi

Madde 32. Dernek yürütme birimi, yönetim kurulunun gözetim ve yönetiminde, Dernek bütçesi ile amaç ve hizmet konularının gerektirdiği faaliyetleri gerçekleştirmek için icap edilen ölçülerde atanacak veya işe alınacak; Uzman Danışmanlardan, Yönetim ve Hizmet Komitelerinden ve Görevlilerden oluşur.

Yürütme biriminin görevlilerinin görevleri, görev ve yetkileri ile hak ve sorumlulukları “personel özlük hakları yönetmeliğinde” gösterilir. Bu kişiler yönetmelik dahilinde aşağıdaki faaliyetlerden sorumludur.

- Dernek organlarının kararlarını uygulamak,

- Lokal ve tesislerin kurulması,

- İktisadi işletmelere ilişkin işlev ve işlemlerini yerine getirmek,

- Dernek hizmet ve çalışmalarının yürütülmesini sağlamakla görevlidir.

32a) Uzman Danışmanlar

Dernek amaç ve konularında yardımcı olmak, dernek üyelerinin bireysel ve ortak sorunları ile özelliği olan konularda danışmanlık yapmak üzere geçici ya da sürekli olarak hukuk, mali, halkla ilişkiler, sanat ve benzer alanlarda görev yapmak üzere atanan uzman danışmanlar yönetim kurulunun gerek gördüğü konularda yönetim, denetleme ve danışma kurullarına danışmanlık yaparlar.

32b) Yönetim ve hizmet komiteleri

Dernek amaç ve konularında yardımcı olmak amacıyla kurulacak komitelerde görev alacak kişilerden oluşur.

32c) Görevliler

Dernek ve İktisadi İşletmesinde, dernek amaç ve konularında yardımcı olmak amacıyla işe alımı yapılan ve dernek ve/veya iktisadi işletme bordrosunda yer alan her türlü pozisyondaki çalışanlardan oluşur.

                

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM-Mali Hükümler

Çalışma Dönemi ve Bütçesi:

Madde 33. Derneğin çalışma dönemi 1 Ocak’ta başlar ve 31 Aralık’ta sona erer.

Derneğin bütçesi, yıllık bütçe ile gelir ve gider çizelgelerinden oluşur. Yıllık bütçede harcama şekilleri ve yetkilileri gibi konularda yer alır. Bütçe, Yönetim Kurulu tarafından hazırlanır ve Genel Kurul tarafından aynen veya tadilen onanır. Mevcut Yönetim Kurulu’nun, onaylanmış cari yıl bütçesinin süresinin bittiği 31 Aralık’tan, mali veya seçimli ilk genel kurulun yapılacağı tarihe kadar ki döneme ait harcamaları, bir önceki yıl bütçesinin aynı dönemine denk gelen giderler çizelgesindeki tutarı aşabilir.

Seçiminin olduğu dönemlerde yeni yönetim kurulu ek bütçe yapabilir. Ek bütçesini onaylatmak için Olağanüstü Genel Kurulu toplantıya çağırmak zorunluluğu vardır.

Yönetim Kurulu, bütçe kalemleri ve fasıllar arasında aktarma yapabilir.

Derneğin Gelirleri:

Madde 34. Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır:

34a) Giriş Ödentisi: Giriş ödentisi, Genel Kurul tarafından belirlenen sınırlar içinde ve her çalışma döneminde, bütçeye uygun olarak Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ve bir defaya özgü olmak üzere, üyeliğe yeni kabul edilen üyeler için ön görülen ödentidir. Yönetim Kurulu tarafından belirlenen Giriş Ödentisi, takip eden Genel Kurula veya yapılabilecek Olağanüstü Genel Kurula kadar geçerli olup, genel kurulda değiştirilmesi yönünde alınmış bir karar olmadığı sürece geçerliliğini korur.

2024 yılı için belirlenmiş, Giriş ödentisi 36.000 TL’dir.

Giriş ödentisini ödeyecek olan üyeliğe kabul edilen kişinin elinde ve veya eşi, alt soy ya da üst soyunun mülkiyetinde Bursa İli İznik İlçesi Selçuk Mahallesi 254 Ada 32 Parsel de bulunan Sosyal Tesisler arsasına ait 1(bir)hisse tapusu bulunması halinde, Giriş ödentisinin 1/3’ü tahsil edilir.

Giriş ödentisini ödeyecek olan üyeliğe kabul edilen kişi, mevcut üyelerden birisinin alt veya üst soyu veya eşi ise, Giriş ödentisinin 1/3’ü tahsil edilir.

Giriş ödentisini ödeyecek olan üyeliğe kabul edilen kişi, Vefat ederek üyeliği sona ermiş eski bir üyenin, alt veya üst soyu veya eşi ise, vefat tarihinden itibaren 2 ay içerisinde başvurusu yapılmış olmak kayıt ve şartı ile Giriş ödentisinin 1/25 i tahsil edilir. Süresinde yapılmayan başvurular için tüzük ilgili hükümleri geçerli olacaktır.

Giriş ödentisini ödeyecek olan üyeliğe kabul edilen kişi, istifa ederek üyeliğini sona erdirmiş eski bir üye alt veya üst soyu veya eşi ise, istifa tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde başvurusu yapılmış olmak kayıt ve şartı ile Giriş ödentisinin 1/25 i tahsil edilir. Süresinde yapılmayan başvurular için tüzük ilgili hükümleri geçerli olacaktır.

Giriş ödentisini ödeyecek olan üyeliğe kabul edilen kişi, istifa ederek üyeliğini sona erdirmiş eski bir üyenin alt veya üst soyu veya eşi ise, Giriş ödentisinin 3/5’ü alınır.

34b) Yıllık Ödenti: Üyeler için her çalışma bütçesinde öngörülen ve üyeliğin devamı
süresince ödenmesi zorunlu ödenti olup, her üye için 2024 yılı için 8.500-TL’dir.

Derneğe yeni üye olanlar, Giriş ödentisini ödedikleri gün itibariyle kendileri için hesaplanacak Yıllık ödentiyi de ödemekle yükümlüdürler. İlgili hesaplama formülü, (Yıllık Ödenti tutarı / 365) x Giriş ödentisinin ödendiği gün dahil cari yıldan geriye kalan gün sayısıdır.

Yıllık Ödenti tutarının Genel Kurul tarafından onaylanmış olduğu cari yılın bitimi olan 31 Aralık ile yeni yıllık ödenti tutarının belirleneceği ilk genel kurula kadar olan takip eden yıl içine denk gelen ara dönemde yeni üye olacak kişilerin, Giriş ödentilerini ödedikleri gün itibariyle üyelikleri başlar fakat, Madde 9b’deki kuralları tam sağlamayan istisnai olarak yapılan iş bu üyelik kaydının eksikliği, mevcut yeni cari yılın Yıllık ödentisinin Genel Kurul tarafından tespitinin yapılmasını müteakip giderilir. Bu üyeler ilgili hesaplama formülüne göre Yıllık Ödentilerini ödeyerek eksik yükümlülüklerini tamamlarlar. İlgili hesaplama formülü, (Yıllık Ödenti tutarı / 365) x Giriş ödentisinin ödendiği gün dahil cari yıldan geriye kalan gün sayısıdır.

Yıllık ödenti miktarını artırmaya ve eksiltmeye genel kurul yetkilidir.

34c) Dernek Taşınır ve Taşınmaz malları ile haklarının kiraya verilmesinden sağlanan gelirler ile taşınır değerler gelirleri,

34d) Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar,

34e) Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerde sağlanan gelirler,
34f) Her türlü koşullu yada koşulsuz bağış, vasiyet ve yardımlar,

34g) Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,

34h) Amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar,

34ı) Diğer gelirler.

Gelir ve Giderlerde Usul:

Madde 35. Giriş ödentisinin tamamı asil üyelik işlemleri sırasında, yıllık ödentiler ise Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında her ayın 1 ila 5. Günleri arasında olmak üzere beş taksitte alınır.

Dernek gelirleri alındı belgeleri ile toplanır.

Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.

Bağış yardım ve ödentileri toplayacak yetkililer Yönetim Kurulu kararı ile belirtilir.Alındı belgesine ödenti miktarı ve bağış ödeyenin açık kimliği yazılır ve imzası attırılır.

Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır.

Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için Gider Makbuzu düzenlenir.

Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri Ayni Yardım Teslim Belgesi (Dernekler Yönetmeliği EK-14'te sunulan) ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise Ayni Bağış Alındı Belgesi (Dernekler Yönetmeliği EK-15'te sunulan) ile kabul edilir.

Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak Alındı Belgeleri (Dernekler Yönetmeliği EK- 17'de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla bastırılır. Alındı Belgelerinin Bastırılması ve Kontrolü; Bastırılan alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları ile diğer baskı işlerinde kusur bulunup bulunmadığı, sayman üyece kontrol edilir.

Kontrolde hatalı olduğu ortaya çıkan cilt veya formlar geri verilerek aynı miktarda yenisi bastırılır. Alındı belgeleri, matbaadan sayman üye tarafından bir tutanak ile teslim alınır. Dernek saymanınca teslim alınan alındı belgeleri Alındı Belgesi Kayıt Defterine kaydedilir. Alındı belgelerinin, eski ve yeni saymanlar arasında tutanakla devir teslimi yapılır.

Alındı belgeleri, gelir tahsil etme görev ve yetkisine sahip bulunanlara, sayman üyelerce imza karşılığı verilir ve kullanıldıktan sonra imza karşılığı geri alınır. Bu işlemler Alındı Belgesi Kayıt Defterinde gösterilir.

Alındı belgeleri, sabit boyalı sert veya sivri uçlu tükenmez kalemle okunaklı bir biçimde silintisiz ve kazıntısız olarak doldurulur. Ödemede bulunana asıl yaprak koparılarak verilir, koçan kısmı ciltte bırakılır. Düzenleme sırasında hata yapılırsa, hatalı belge yaprağı ödemede bulunana verilmez. Asıl ve koçan yaprakların üzerine "İPTAL" ibaresi yazılıp her ikisi koparılmadan ciltte bırakılır.

Yardım Kabul Edilemeyecek ve Yardımda Bulunulamayacak Kuruluşlar:

Madde 36. Dernek siyasi partilerden, işçi veya işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan hiçbir suretle maddi yardım kabul edemez ve adı geçen kuruluşlara maddi yardımda bulunamaz.

Defter ve Kayıtlar:

Madde 37. Defter tutma esasları; Derneğin tutması zorunlu olduğu defter ve kayıtlar İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 31.03.2005 tarih ve 25772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dernekler Yönetmeliği’ne göre belirlenir.

Tutulacak Defterler:

Madde 38. İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

38a) Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.

38b) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.

38c) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
38d)
İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.

38e) Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.

38f) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir.

 38. Maddenin (a,b,c) bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.

38g) Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.

Kayıt Usulü:

Madde 39.

39a) Dernekte tutulacak defter ve kayıtların Türkçe olması zorunludur. Defterler mürekkepli kalemle yazılır.

39b) Defterler bilgisayar ortamında da tutulabilir. Ancak form veya sürekli form şeklinde tutulacak defterler, kullanılmaya başlanmadan önce her bir sayfasına numara verilerek ve onaylatılarak kullanılabilir. Onaylı sayfalar kullanıldıktan sonra defter haline getirilerek muhafaza edilir.

39c) Yevmiye defteri maddelerinde yapılan yanlışlar ancak muhasebe kurallarına göre düzeltilebilir. Diğer defter ve kayıtlara rakam ve yazılar yanlış yazıldığı takdirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak şekilde çizilmek, üst veya yan tarafına veya ilgili bulunduğu hesaba doğrusu yazılmak suretiyle yapılabilir.

39d) Yanlış rakam ve yazının çizilmesi halinde, bu rakam ve yazıyı çizen tarafından paraflanır.

39e) Defterlere geçirilen bir kayıt; kazımak, çizmek veya silmek suretiyle okunamaz hale getirilemez.

39f) Karar defterinin sayfa sonunda imza için bırakılan bölümü hariç defterlerin satırları, çizilmeksizin boş bırakılamaz ve atlanamaz. Ciltli defterlerde, defter sayfaları ciltten koparılamaz. Tasdikli form veya sürekli form yapraklarının sırası bozulamaz ve bunlar yırtılamaz.

39g) Derneğe ait belgeler, kaydedildikleri defterdeki kayıt sırasına uygun olarak numaralandırılır ve dosyalanarak saklanır.

Kayıt zamanı:

Madde 40. İşlemler, defterlere günlük olarak kaydedilir ancak gelir ve gider kayıtları;

40a) İşlemlerin, işin hacmine ve gereklerine uygun olarak muhasebe düzeni ve güvenliğini bozmayacak bir süre içinde kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtlar on günden fazla geciktirilmez.

40b) Kayıtların devamlı olarak muhasebe fişleri ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan belgelere dayanarak tutulması durumunda, işlemlerin bunlara kaydedilmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, işlemlerin esas defterlere kırk beş günden daha geç intikal ettirilmesine imkân vermez. Dernek defterlerinin denetim amacıyla istenmesi halinde, kırk beş günlük sürenin dolması beklenmeden kayıtların işlenmesi zorunludur.

Defterlerin Tasdiki:

Madde 41. Dernekte tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne veya Notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.

Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlemesi:

Madde 42. İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği EK-16'da belirtilen) "İşletme Hesabı Tablosu" düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.

Yetki Belgesi:

Madde 43. Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği Ek-19’da yer alan) “Yetki Belgesi” dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.

Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.”

Gelirlerin Teslim Edilmesi:

Madde 44. Dernek adına gelir tahsil etmekle yetkili olan kişiler, tahsil ettikleri paraları 2 gün içerisinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar.
Dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarı, ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenir.

Gelir ve Gider Belgelerinin Saklanma Süresi:

Madde 45. Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.

Beyanname Verilmesi:

Madde 46. Dernek yönetim kurulu başkanı, her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait (Dernekler Yönetmeliği EK-21'de sunulan) Dernek Beyannamesini, mahallin mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdür.

Mülki Amirliğe Yapılacak Bildirimler:

Madde 47. Mülki amirliğe yapılacak bildirimler;

47a) Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantıları sonucunda yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği EK- 3 te sunulan) "Genel Kurul Sonuç Bildirimi" toplantıyı izleyen 45 gün içinde, mülki idare amirliğine bildirilir.

Genel kurul sonuç bildirimine;

1- Divan başkanı, başkan yardımcıları ve yazman tarafından imzalanmış genel kurul toplantı tutanağı örneği,

2- Tüzük değişikliği yapılmışsa, tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile dernek tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış örneği eklenir.

47b) Genel kurul toplantıları dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-25'te belirtilen) "Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimini" doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen 45 gün içinde,

47c) Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler de (Dernekler Yönetmeliği EK-3'te belirtilen) "Genel Kurul Sonuç Bildirimi" ekinde, tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen 45 gün içinde,

47d) Derneğin, yerleşim yerinde meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-24'te belirtilen) "Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimini" doldurulmak suretiyle yerleşim yeri değişikliğini izleyen otuz gün içinde,

47e) Derneğin edindiği taşınmazlar (Dernekler Yönetmeliği EK-26'da belirtilen) "Taşınmaz Mal Bildirimini" doldurulmak suretiyle, taşınmazın tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde,

Mahallin mülki idare amirliğine bildirilir.

47f) Derneğin, yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alması durumunda yardım alınmadan önce mülki idare amirliğine bildirimde bulunulur. Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur. Yukarıda sayılan bildirimlerin yapılmamasından yönetim kurulu başkanı sorumludur.

Derneğin İç Denetimi:

Madde 48. Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Derneğin iç denetimi denetleme kurulu tarafından gerçekleştirilir. Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.

Derneğin Borçlanma Usulleri:

Madde 49. Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.

Tüzük Değişikliği:

Madde 50. Olağan ve olağanüstü genel kurul toplantısı gündemine konularak tüzük değişikliği yapılabilir. Genel kurulda tüzük değişikliği görüşmelerinde toplantı ve karar yeter sayısı için Tüzüğün 19.ve 22. Maddelerine uyulur. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

Derneğin Feshi Halinde Mal Varlığının Tasviye Şekli:

Madde 51. Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir.

Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

51a) Tasfiye İşlemleri

Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde DARKA SOSYAL TESİSLERİNİ YAŞATMA DERNEĞİ Derneği” ibaresi kullanılır.

Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para,  mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.

Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.

Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.

Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.

Türk Medeni Kanunu Uygulaması:

Madde 52. Dernek Tüzüğünde hüküm bulunmayan durumlarda 4.11.2004 tarih ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu ve 31.03.2005 tarih ve 25772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dernekler Yönetmeliği, bu konuda hüküm bulunmayan hallerde 22.11.2001 tarih ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanır.

Temsilcilik Açma:

Madde 53- Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulu kararıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil edilmez.

Geçici Madde 1:

GM-1a) Aşağıda belirtilen üyeler, Madde 5a-1’deki koşulları eksiksiz olarak sağlayıp sağlamadığına bakılmaksızın derneğin üyesidir.

GM-1b) Dernek kuruluşu sırasında, Dernek merkezinin ve Sosyal Tesislerinin bulunduğu, Bursa ili, İznik İlçesi, Selçuk Mahallesi, Çeltik Mevkiinde kain, 29 L IV tevhit pafta, 254 ada, 32 parselde kayıtlı, 6279 m2 yüzölçümlü arsanın 1(bir) hissesine sahip olarak derneğe kullanım hakkını devreden ve işbu Tüzüğün tadil öncesi tüzükte tabii üye olarak tanımlanan ve tadil tarihi itibariyle dernek üyesi olarak gözüken tüm üyeler de Geçici Madde 1a’da tanımlandığı üzere derneğin üyesidir.

GM-1c) Derneğin kuruluşundan sonra, Dernek merkezinin ve Sosyal Tesislerinin bulunduğu, Bursa ili, İznik İlçesi, Selçuk Mahallesi, Çeltik Mevkiinde kain, 29 L IV tevhit pafta, 254 ada, 32 parselde kayıtlı, 6279 m2 yüzölçümlü arsanın en az 1(bir) hissesine sahip olduğu için üye olup, işbu Tüzüğün tadil tarihi itibariyle dernek üyesi olarak gözüken tüm üyeler, söz konusu arsa üzerinde mülkiyet hakları devam ettiği sürece derneğin üyesidir.

GM-1d) Derneğe Onursal Üye olarak kabul edilen ve bu üyelikleri işbu Tüzüğün tadil tarihi itibariyle devam eden tüm üyeler de Geçici Madde 1a’da tanımlandığı üzere derneğin üyesidir,